Annonse
12:26 - 31. mai 2012

Hvor ble det av planøkonomien?

Den lever – i beste velgående.

Annonse

Historie er ikke bare fortellinger om fortiden. Like ofte er de innlegg i dagens debatt om hvordan fremtiden bør formes – altså bent frem politikk med andre midler. Jens Arup Seips berømte Ettpartistaten var ikke bare en beskrivelse av, men et hugg mot Arbeiderpartiet. Når den feterte britiske historikeren Niall Ferguson skriver om sivilisasjoner eller penger, er det innlegg i den løpende debatten om globalisering – eller i striden om hvorvidt man bør kutte eller øke offentlige budsjetter for å skape vekst. Derfor finnes det så mange versjoner av historien. De fleste av dem er feil.

Ta den versjon av etterkrigshistorien som sier at den store politiske strid sto om økonomiske systemer – altså kapitalisme og kommunisme. Den gikk også som en strid mellom planøkonomi og markedsøkonomi innen stormaktsblokkene.

Planøkonomien gikk, enkelt sagt, ut på at den sentrale statsmakten skulle ta kommandoen i økonomien: bestemme hva som skulle produseres, hvor, av hvem – og for hvem, altså hvordan produksjonsresultatet skulle fordeles mellom sosiale grupper.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden