Annonse
13:17 - 15. november 2012

Hva var det med Kansas?

Karl Marx har sterk innvirkning på amerikansk samfunnsanalyse fordi så få i USA leser ham.

Annonse

Alle som har fått en dose marxisme kjenner begreper som «falsk bevissthet», «objektive interesser» og teser som at «de herskende ideer er herskernes ideer». Eller at «religion er opium for folket» – altså forestillinger som trekker blikket bort fra nød uten å fjerne nødens årsaker. De kjenner også tegningen av det kapitalistiske system som en kransekake, med monarker og presidenter på topp, geistligheten i ringen under, så militærmakten, dernest borgerskapet selv – og på bunn proletariatet som skaper verdiene for alle. Man kunne tilføye: Under proletariatet kommer kvinnene: dobbelt utbyttet, men fromme – sammenfattet i det tyske munnhellet for kvinners dont: «Kinder, Küche, Kirche».

Slike elementer finnes i en hel tradisjon i studiet av amerikansk politikk: den som vil forklare hvorfor vanlige folk lokkes til å stemme mot sine egne interesser.

Mest omtalt de senere år er boken What’s the Matter with Kansas? fra 2004, skrevet av journalisten og historikeren Thomas Frank. Undertittelen var How Conservatives Won the Heart of America. For på slutten av 1800-tallet hadde Kansas vært et arnested for venstreorientert populisme – nå er Kansas en konservativ bastion.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»