Annonse
12:31 - 09. november 2012

Hei til naturen

Trær, jord, blåleire og fjellene – alltid fjellene.

Annonse

Jeg er en naturromantiker. Det vil si si, jeg var lenge en naturromantiker uten å vite det, men nå er jeg kommet til at det er det jeg har vært. Lenge, uten å vite det. Det må ha startet tidlig, innerst i Lusterfjorden der elvebruset nederst i hagen dysset meg i seng, de første stavtakene på treski under de bratte sognefjellene, ligge i gresset og se opp på skyene om sommeren, obstfeldersk skue mot himmeltaket, ligge og la meg fylle og drive med, eller sitte ved vinduet i svale sommerkvelder, se solen farge skyene røde og gule. Lengselen etter fjellene har klebret seg til livslysten som en smak av bitter honning – alltid fjellene. Jeg tar meg selv i å gå mot toppene, søke mot åskammene, oppover mot høydedragene. Det finnes to slags mennesker, sa Arne Næss: de som ser opp på fjellene og tenker «så majestetisk og flott!», og nøyer seg med det, og den andre halvparten som tenker «dit opp må jeg!».

Norske naturmytologier er del av kulturarven, det vet de fleste nordmenn, til glede og uro. Nina Witoszek ser en linje fra Edda til økofilosofi, skildrer avslørende og opplysende hvordan historiene om mennesket og naturen videreføres i kulturen som memer (fra det latinske memoria, hukommelse eller evnen til å huske), det vil si historier, bilder og ritualer som gjenerindres, men som også omformes, fra generasjon til generasjon. Den norske naturromantikken hviler på egalitet og individualisme, på Askeladden og Peer Gynt, Markens grøde og Kristin Lavransdatter, og den hviler på ønsket om å være en evig og ekte bygd i det globale samfunn.

Hvor lett er det ikke å gjøre til latter den romantiske åren, se for seg det edle, ville, som ukritisk lar seg rive med av emosjoner? Eller det asosiale individet som blir borte i naturen, slik Næss kan sies å ha gestaltet en mystikk for de «dype», et privilegium som dypøkologene har, å kjenne seg i ett med naturen, ha fjellet som farsskikkelse, grantreet som fetter og finne svaret på hjemlengelsen der.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»