Annonse
08:46 - 20. desember 2012

En ode til deg som ser

Kunnskapens tre har fått julefred, og lyser mot oss i all sin prakt på nedre Blindern.

Annonse

Den akademiske adventstiden har rom for opplyste tuntre, utelys og innehygge, lunsj med kultur og aulakonserter. Et universitet er først og fremst en kultur, en helhet av levende verdier, saklig kritikk i trygge omgivelser, åpenhet, frihet og raushet.

Den isende vinden tar tak da jeg runder hjørnet på Lucy Smiths hus, inn gjennom de elektriske dørene og bort til heisen, vi blir fort flere som står der og venter, hutrer og rister av oss kulden, hilser og småsnakker, på vei opp til niende etasje har jeg fått høre om juleferier til Vietnam og Kristiansand, om kakebaking og aviskronikker. Ser ansikter åpne og lukke seg. Er det så enkelt? Ønsket om å se og bli sett?

Universitetet er en arbeidsplass som alle andre, men også ulik og noe for seg. Her fins en nærhet, en intimitet mellom fag og person, mellom arbeid og identitet – og angriper noen deg faglig, kritiserer deg for et resonnement, et prosjekt eller et funn, er det lett å kjenne det på kroppen, ta det ytterst personlig. Ja, særlig på et universitet hvor det skal være rom for kritikk, hvor vi skal oppfordre til motforestillinger, falsifikasjoner og radikale ståsteder, nettopp der er det særlig sårbart å oppleve det kritiske blikket. Se opp: emosjoner i omløp! For ikke å snakke om å bli oversett; det er nok trolig enda mer opprørende for oss, ikke å bli regnet med som del av den løpende diskurs.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»