Annonse
12:55 - 09. august 2012

«Ekspert»-veldet

Ingen sak er for stor, og absolutt ingen sak er for liten. Vi får stadig flere «eksperter».

Annonse

Du vet hvem du er. Hvis du er i tvil, bør du gå til din mest nøytrale venn – ikke en ansatt eller en smiskete kollega, men en virkelig venn, og spørre: Er jeg en «ekspert»? Er jeg en som blir invitert i studio og får kommentere saker fordi jeg er tabloid og fyller en rolle, ikke fordi jeg egentlig kan noe? Dette er en kommentar om deg og ditt virke.

Hvis vi bruker en definisjon basert på sunn fornuft, vil en ekspert være en som har tilegnet seg ekstra stor kunnskap eller dyp forståelse på ett – eller maksimalt et par-tre områder. Jeg insisterer ikke på at en ordentlig ekspert må ha en grad fra universitetet, en formell stilling eller ha skrevet en tykk bok om temaet hun uttaler seg om. Det holder at man med rimelighet kan hevde at vedkommende kan mer om eller forstår mer av ett område enn andre. Det finnes selvlærte folk helt uten universitetsgrader som kan kalles eksperter, selv om jeg personlig ville foretrukket at mediene brukte en mer nøytral beskrivelse.

Problemet med eksperter er at man må ta dem som de er. Det er ingen garanti for at vedkommende som faktisk kan noe om Syria og den interne dynamikken i landet, faktisk er i stand til å si noe sitatverdig og tabloid. Kanskje er han både stygg, feit, rar på håret og har en merkelig talefeil. Men frykt ikke! Det er her «eksperten» kommer inn!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»