Annonse
11:53 - 13. juli 2012

Koloniherrene

Vi har ikke to statsborgerskap i dette landet.

Annonse

Jeg hadde en kongerekke av lærere – de lever i meg. En var Erik Saltnessand, overlærer på Kalvskinnet skole i Trondheim. Som ung hadde han reetablert Nidarosdomens guttekor i forkant av Olavsjubileet i 1930. Som overlærer holdt han tukt, og slo når han mente det måtte til for å holde kustus på oss rampen fra Midtbyen. Han var også en beåndet historielærer: Hans fortellinger fra fortiden ikke bare fenget oss – de formet oss. De sitter som ugler på skuldrene mine.

Som den om sølvskatten av 1816. Den ble innkrevd da Norge skulle verne sin nyvunnede frihet – men sto på konkursens rand. Saltnessand fortalte at landets fremste menn, for å redde nasjonen, hogg opp lysestaker og arvesølv og sendte det til Norges Bank som sikkerhet for sedlene som ble utstedt. Skatten var progressiv – fattigfolk var uten sølvtøy. Landets spisser satte nasjonens interesse foran sin egen – de viste i handling hva som måtte til. Skulle det ofres, måtte de gjøre det først og mest.

Saltnessands historie kom for meg da Frankrikes nye president François Hollande i det som ble hans første embedshandling, kuttet sin og statsrådenes lønn med 30 prosent – ja, andre frynsegoder med. Landet har svære problemer, ofre må til. Så fulgte kutt av lønn og bonus for ledere i statsselskaper – ingen skal ha mer enn 20 ganger den minste lønn i bedriften. Han varslet økt skatt, mest for de rike: 75 prosent på inntekter over én million euro. Når det kreves ofre, må de som leder gå foran. For Frankrikes politiske klasse er dette nytt – den franske revolusjon er ennå ikke gjennomført.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden