Annonse
04:00 - 28. januar 2011

Vi hater fortsatt

Ti år etter drapet på Benjamin Hermansen hører vi lite om rasisme, desto mer om islamisme. Har vi åpnet Pandoras eske?

Annonse

Det er noen øyeblikk man husker, slike «hvor var du da det skjedde»-øyeblikk. Det brutale drapet på Benjamin Hermansen er et slikt. Jeg husker godt hvor jeg var da jeg første gang hørte om drapet: ved en bensinstasjon på Ulefoss i Telemark. Det var en slik sak som stakk i hjertet, ga en umiddelbar følelse av uvelhet, kvalme, sinne og tristhet. Benjamin Hermansen ble drept på grunn av sin hudfarge.

Da 40 000 mennesker tok til gaten for å minnes Hermansen og vise avsky mot rasisme og nazisme, var det en av de største demonstrasjonene i Norge i fredstid – en symbolsk markering av at det nye, norske «vi» holdt sammen mot de ekstreme kreftene.

I dag hører vi lite om rasisme. Delvis skyldes det at vi ikke har hatt en tilsvarende sak med samme kraft, delvis at det norske nazistmiljøet er svakere enn tidligere; men det skyldes også at klimaet i samfunnsdebatten har endret seg. 26. januar 2001, dagen Hermansen ble knivstukket, ble overskygget av en annen dato samme år: 11. september – innledningen til et tiår hvor 1990-tallets optimistiske liberalisme og budskap om globalisering og toleranse ble erstattet av utrygghet, islamskepsis og en stigende pessimisme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse