Annonse
04:00 - 16. september 2011

Vårt syndige folkestyre

Men hvorfor sniker du på toget? spurte journalisten. Fordi jeg er et menneske, for pokker, burde politikeren svart.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Sosialistisk Venstreparti har vært gjennom en tøff uke. Valget ble et knusende nederlag. Allerede før valgmålingene kom var alle forberedt på katastrofe. Derfor gikk det et lettelsens sukk gjennom forsamlingen da SV noen få timer hadde øyekontakt med det nå så magiske 5-tallet. Det ble med blikkflørtingen. Etter som kvelden skred frem gikk partiets oppslutning samme vei som gresk økonomi. Som om ikke dette var nok, har partiet blitt herjet av trafikale problemer.

Valgkampbussen Valgthriller – som i flere dager fikk langt større og bredere dekning enn politikerne i bussen – råkjørte i et boligfelt. Politiet var ikke nevneverdig brydd, men journalistene mesket seg. Så ble en av partiets fremste menn tatt for å snike på toget. Forklaringen hans var troverdig nok: billettautomaten var defekt, han fikk en telefon, var litt distré og gikk inn i gal vogn. Journalisten må ha hørt hva som ble sagt for han skrev det ned, men han forsto åpenbart ikke hva ordene betød. Etter den grundige forklaringen spurte han nemlig igjen: «Men hvorfor sniker du på toget?» Det er da denne milde, distré SV-eren kunne blitt tilgitt om han mistet hodet og skrek: Fordi jeg er et menneske! Akkurat som deg!

Foreløpig får norske politikere ha kjønnslivet sitt i fred hvis de holder seg innenfor lovens grenser. Utroskap, elskere/elskerinner, hete kvelder etter julebord eller sommerfest – ingenting rapporteres i norsk presse. Heldigvis. Men pressen tar det godt igjen med bred og fyldig dekning av andre små ulovligheter og forseelser. Har du et ulovlig stabbur, kjører for fort, tar med en ekstra flaske vin eller glemmer å betale på trikken, er du garantert et oppslag i media. Helt urimelig er det slettes ikke heller. Hvis en politiker som selv snakker varmt for trafikksikkerhet, blir tatt for råkjøring, er det åpenbart en sak. Like så om en varm forsvarer av rigide reguleringer selv sniker seg unna plan- og bygningsloven. En politiker som snyter på felleskassen er kanskje ekstra ille fordi vedkommende har fått tillit til å forvalte nettopp skattebetalernes penger. Et skrikende misforhold mellom prat og praksis er verdt et oppslag, og pressen skal avsløre både dobbeltmoral og manglende moral også blant politikere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»