Annonse
04:00 - 21. januar 2011

Usynlige ofre

Muslimske kvinners kropp er blitt en slagmark for aktører med ulik bakgrunn.

Annonse

Den overdrevne interessen for muslimske kvinner kan nærmest karakteriseres som en besettelse. Aktørene som diskuterer muslimske kvinner, kan deles inn i tre hovedtyper som hver forfekter en fremstilling av kvinnene.

1) Konspiratorer som roper varsku om muslimske kvinners rolle i en den påståtte kampen om å ta over Europa. Hijaben som mange av dem bærer blir sett på som et symbol på Det muslimske brorskapets politiske islam. De fremste talsmennene for et slikt syn er profilerte politikere i Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi og tankesmien Human Rights Service (HRS). Her blir muslimske kvinner fremstilt som utspekulerte og slu infiltratører.

2) Den andre gruppen aktører har et mer nyansert syn på kvinnene. Det består hovedsakelig av kjente muslimske predikanter (for eksempel Khalid Yasin og Yusuf Estes), men ofte kan man høre dem holde foredrag av typen «Advices to muslim women». Disse starter ofte med å beskrive den muslimske kvinnen som dyrebar og verdifull, men underminerer likevel hennes intelligens med råd om hvordan de skal gå kledd og hvordan de skal te seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse