Annonse
04:00 - 15. april 2011

Tilslørt heksejakt?

I et av Europas viktigste land er det nå forbudt å bære ansiktsslør.

Annonse

I 2009 erklærte president Nicolas Sarkozy at «burka ikke er velkommen i Frankrike» i en diskusjon som til slutt resulterte i et omstridt lovforbud. Nå er det her: Fra 11. april er det forbudt å bære burka og niqab på offentlige steder i Frankrike. Dermed føyer landet seg inn i rekken av land som har innført kleskoder for sine borgere i den offentlige sfæren. Forbudet begrunnes med sikkerhetshensyn og behovet for å beskytte kvinner som tvinges til å bære plaggene. Rasende har noen kvinner gått ut i gatene for å protestere mot det de oppfatter som krenkelser mot deres privatliv.

Forbudet sender et rungende signal om at muslimske kvinner er ute av stand til å ta rasjonelle beslutninger når det gjelder sitt eget liv. Premisset er også en tanke om at muslimske menn er maktsyke og vil kontrollere kvinner. Riktignok er ansiktsslør også omstridt blant muslimer. Majoriteten av islamske lærde beskriver ansiktssløret som en kulturell relikvie, ikke en islamsk religiøs plikt forordnet av Koranen. De som bærer sløret er likevel overbevist om at ansiktsslør er obligatorisk, og vil sannsynligvis kjempe med nebb og klør for retten til å beholde det.

I Frankrike antas det at forbudet vil ramme under 2000 kvinner. Når et forbud blir pålagt en så liten minoritet, vil det bære preg av heksejakt. Hvorfor forby noe som vil gjelde så få? Svaret er tydelig, mener en niqabkledd jente jeg diskuterer forbudet med i Birmingham, her jeg oppholder meg for tiden. Hun var av den oppfatningen at lovforbudet bare var et steg på veien til det som egentlig var målet: Skritt for skritt – først niqab, så hijab, til slutt islam. Hun mente jeg var naiv, og burde ta til gatene før muslimer blir fratatt sin rett til å utøve religionsfrihet. Hennes spådom var selvsagt litt konspiratorisk, men likevel er det åpenbart at mange opplever det som et nytt trinn i stigmatiseringen. Lovens ordlyd er generell og har ingen henvisninger til islam, verken niqab eller burka nevnes direkte. Likevel levnes det ingen tvil om at det er de tilslørte kvinnene som er lovens målgruppe.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse