Annonse
04:00 - 26. august 2011

Sykt?

Gammel kunnskap om voldelige opprør, gjelder fortsatt.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Tre døgn etter at opptøyene brøt ut i Tottenham 6. august, måtte en sint statsminister David Cameron avbryte ferien i en villa i Toscana for å gjenvinne sin autoritet. Parlamentet ble innkalt. Cameron holdt en nådeløs tale: Opptøyene er ren kriminalitet – sykt – og kunne ikke henføres til andre årsaker. Det ga tre oppgaver: Å gjenopprette orden ved massiv politiinnsats og utvidet myndighet til å bruke makt. Å støtte ofrene til å rydde og trygge de rammede nabolagene. Å gå løs på «de dypere problemene»: vandaler som ikke vet forskjell på rett og galt, foreldre som ikke bryr seg. Et system av belønning og straff må på plass: Konfrontering av brutte familier, disiplin i skolen, bekjempelse av gjenger. Landet må samles, ansvaret styrkes, moralen opprustes. På tv har vi sett politiet slå inn dører for å ta ungdom med tyvegods, dommere har jobbet døgnskift og utstedt drakoniske straffer.

De som mener den moraliserende diagnosen er for enkel, har lansert andre forklaringer – alt fra arbeidsledighet og økende ulikhet til politivold og kjedsomhet. Alle vil lære.

Vel så viktig er det ikke å glemme. Da kan vi se på noen analyser som ble gjort for førti år siden – og ja, noen som er mer enn 150 år gamle.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden