Annonse
04:00 - 26. august 2011

Sykt?

Gammel kunnskap om voldelige opprør, gjelder fortsatt.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Tre døgn etter at opptøyene brøt ut i Tottenham 6. august, måtte en sint statsminister David Cameron avbryte ferien i en villa i Toscana for å gjenvinne sin autoritet. Parlamentet ble innkalt. Cameron holdt en nådeløs tale: Opptøyene er ren kriminalitet – sykt – og kunne ikke henføres til andre årsaker. Det ga tre oppgaver: Å gjenopprette orden ved massiv politiinnsats og utvidet myndighet til å bruke makt. Å støtte ofrene til å rydde og trygge de rammede nabolagene. Å gå løs på «de dypere problemene»: vandaler som ikke vet forskjell på rett og galt, foreldre som ikke bryr seg. Et system av belønning og straff må på plass: Konfrontering av brutte familier, disiplin i skolen, bekjempelse av gjenger. Landet må samles, ansvaret styrkes, moralen opprustes. På tv har vi sett politiet slå inn dører for å ta ungdom med tyvegods, dommere har jobbet døgnskift og utstedt drakoniske straffer.

De som mener den moraliserende diagnosen er for enkel, har lansert andre forklaringer – alt fra arbeidsledighet og økende ulikhet til politivold og kjedsomhet. Alle vil lære.

Vel så viktig er det ikke å glemme. Da kan vi se på noen analyser som ble gjort for førti år siden – og ja, noen som er mer enn 150 år gamle.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»