Annonse
04:00 - 07. januar 2011

Løgn, forbannet løgn og statistikk

Vil du ha spalteplass til meningene dine? Kjøp en meningsmåling.

Annonse

Ifølge Mark Twain var det Storbritannias konservative statsminister Benjamin Disraeli som sa at det finnes tre typer løgn: løgn, forbannet løgn og statistikk. Gullkornet fra viktoriatiden er ikke blitt mindre relevant siden den gang.

Jeg er usikker på hva det koster å kjøpe en halvsides annonse i en riksavis, men et meningsmålingsspørsmål koster rundt 15 000 kroner. Det er sannsynligvis langt billigere enn annonsen, og det garanterer deg spalteplass, nesten. Meningsmålinger er jo fakta, de blir liksom trygg grunn å stå på for journalisten når han skal velge vinkling eller presentere en problemstilling. Og det er ubestridelig: alle meningsmålinger er fakta om noe. Spørsmålet er bare hva dette noe er - et poeng som ble folkelig visdom da stadig flere nordmenn oppdaget at «meningsmålingene» i TV 2s debattprogrammer utelukkende viste at det for eksempel var et massivt flertall mot kriminelle innvandrere blant dem som så på, og som gadd å plukke opp telefonen og ringe inn.

Målinger er ikke tveeggede sverd, men kaktuser med spisser i alle retninger. Det mest interessante er ofte hvem som har bestilt målingene og hva de ikke forteller. Journalister vet dette - i hvert fall de jeg har snakket med om problemstillingen. De kjenner et lite stikk av dårlig samvittighet når de føler at de har latt seg bruke (kanskje fordi de vet at i et annet kontorbygg sitter en informasjonskonsulent med et stort smil om munnen). «Enhver måling er til en viss grad et bestillingsverk,» sa én. «Vi må bli flinkere til å presentere hva det faktisk er spurt etter,» sa en annen. Evnen til selvkritikk er i dette tilfellet intakt. Viljen til å endre praksis er det verre med.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse