Annonse
04:00 - 25. mars 2011

Libya – et nytt Somalia?

Libya vil ende opp som Somalia uten Gaddafi, mente Seif al-Gaddafi. Han har rett i at det finnes likheter.

Illustrasjon: Marvin Halleraker, www.marvin.no
Annonse

Libyas Muammar al-Gaddafi tviholder på makten. Etter at en FN-resolusjon åpnet for militære angrep mot Libya, har jagerfly fra vestlige land bombet mål i landet i den hensikt å beskytte sivile mot Gaddafis overgrep. Hva som stå i historiebøkene om den FN-godkjente aksjonen i Libya, er uvisst. Men Gaddafis sønn, Seif al-Gaddafi, vet allerede hva som vil skje. Han har advart om at Libya vil ende opp som Somalia – altså et skrekkeksempel: Fattigdom, anarki, terrorisme, krig og piratvirksomhet.

Mange fnøs av sammenligningen og avfeide kommentaren som panikkartet vås. Men den utenlandske militæraksjonen har aktualisert spådommen. FN-oppdraget i Libya er forbløffende likt det i Somalia i 1993. Operasjonen hadde da ikke bare et humanitær anliggende, men tok også sikte på å avvæpne de stridende grupperingene, med general Mohammed Ali Farrah Aidid i spissen. Operasjonen tok etter hvert en svært uheldig vending, som krevde mange menneskeliv. Bilder av døde amerikanske soldater som ble slept etter biler gjennom Mogadishus gater, gikk verden rundt. De vekket harme, men ble først og fremst et symbol på USAs og FNs pinlige nederlag.

En påminnelse om hvor det gikk galt i Somalia, vil kunne hindre lignende utfall i Libya i dag. FN overså eller undervurderte den sterke klanforankringen i det somaliske samfunnet, og mange mente at FN tok parti med en væpnet klan mot en annen. Da styrkene til slutt forlot landet, var det fortsatt kaos der, og krigsherrene var styrket. Det samme kan ikke skje igjen: Betydningen av klan og stammetilhørighet må ikke undervurderes i internasjonale intervensjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»