Annonse
04:00 - 18. mars 2011

Kontrollen som glapp

Naturkatastrofer bringer alltid med seg en informasjonskrise.

Annonse

Jordskjelv, tsunami, atomutslipp – Japan er rammet av tre kriser på en gang. Tusener er drept, titusener på flukt og millioner rådville. Sjokket vedvarer, tapene stiger, forvirringen er stor, myndighetene overveldet. Selv disiplinerte folk som japanere vet ikke hvor de skal gå eller ta fatt. Og de akutte problemene vil avløses av en endeløs rekke nye: fabrikker i grus, slektninger borte, arveoppgjør uten arkiver og eiendomsgrenser som må trekkes på nytt.

Alle de menneskelige problemene fortettes i én annen krise – en informasjonskrise. Den utløses av det voldsomme behovet for informasjon som oppstår når en katastrofe skaper massiv usikkerhet om hva som har hendt, hvem som er rammet, hvorfor det skjedde, hva som kan komme og hva som må gjøres. Folk er fanget i et mektig drama uten manus: liv som er tapt, andre i fare, folk som er skremt, kapasitet som er sprengt – i en virkelighet som er helt uvirkelig.

Hyppigheten av naturkatastrofer – flom, tørke, sykloner, branner – har økt sterkt de siste tiårene, mest som følge av klimaendringene. Eksempler er den asiatiske tsunamien i 2004, orkanen Katrina i USA i 2005, jordskjelvet i Sichuan i 2008, brannene i Australia i 2009, flommen i Pakistan i 2010.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse