Annonse
04:00 - 03. juni 2011

Irriterende virkelighet

For hver eksotiske grønnsak finnes det en e. coli-befengt agurk som bare venter på å smitte akkurat deg.

Annonse

Forrige helg kjøpte jeg en agurk. Det var en så stor begivenhet at jeg nesten vurderte å twitre om det. Lite visste jeg at akkurat den agurken kunne inneholde bakterier av verste sort. Jeg pleide å drømme om globalisering. Om fri fly av varer og kapital, tjenester og kultur, om norske matbutikker som bugnet over av varer fra fremmede land. En smak av verden på din og min tallerken. Men så kommer altså den triste, vonde verden inn på dørstokken symbolisert gjennom denne hersens e.colien.

Det er et svært irriterende faktum at verden simpelthen nekter å være like velordnet og organisert som vi ønsker, begivenheter nekter å la seg kategorisere i et svart-hvitt skjema, utviklingen vil rett og slett ikke være enten positiv eller negativ. Det er et ubehagelig faktum at visjonene våre ofte ender som gråfargede når de settes ut i live.

Likevel fortsetter vi å beskrive verden som om den var enkel og oversiktlig. Vi nekter å innse at svært ofte er to ting sant samtidig. Ta innvandringsdebatten som eksempel. For et tiår siden var innvandrerne som kom til Norge enten stakkarer som flyktet fra krig og undertrykkelse, eller ivrige og smilende arbeidssøkere som ikke kunne vente til de hadde spart opp nok penger til å kjøpe seg en bunad. I dag er innvandrerne flest – skal vi tro debatten – trygdesnyltende mørkemenn som helst vil holde barna sine langt, langt unna majoritetsbefolkningen. Sannheten er sannsynligvis at vi finner begge deler. Det er frustrerende! Så frustrerende at mange nekter å la seg affisere og simpelthen velger å tro at virkeligheten er så unyansert som modellene, ideene eller visjonene deres tilsier.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse