Annonse
04:00 - 21. oktober 2011

Ingen måne over Månedalen

Jack London ville ha sett mørkt på dagens USA.

Annonse

Som 14-åring hadde jeg en raptus der jeg leste alt av Jack London. Senere har jeg mange ganger dratt på en pilegrimsferd til stedet i California der han slo seg ned og bygget sitt Wolf House – som brant ned akkurat da det sto ferdig. Ruinen ligger nå i Jack London State Park, i området han beskrev i romanen Månedalen. Han og hans kone Charmian hviler under en nedgrodd gravstein der. Dalens egentlige navn er Sonoma, det gamle indianske ordet for Månedalen – i dag mest kjent for sin vin. Og smatt på selve ordet Sonoma – det er et fonetisk sukkertøy! I april kom meldingen om at parken – sammen med halvparten av Californias øvrige naturparker – skal stenges: De offentlige budsjettene skal kuttes. Det er et eksempel så godt som noe på det generelle forfallet i dagens amerikanske samfunn – også det lille museet over Jack London står til forfalls. Hva har skjedd med dette landet? For i California og andre stater er det ikke bare bevilgninger til parker som kuttes, men også til skoler og universiteter – ja, alle offentlige budsjetter skjæres ned. Og som en detalj: For 25 år siden gikk elleve prosent av staten Californias budsjett til universiteter og fire prosent til fengsler. I fjor var tallet 9,5 prosent til fengsler og 5,7 til universiteter. Her er noe av det som har skjedd i USA de senere år:

 

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden