Annonse
04:00 - 21. oktober 2011

Ingen måne over Månedalen

Jack London ville ha sett mørkt på dagens USA.

Annonse

Som 14-åring hadde jeg en raptus der jeg leste alt av Jack London. Senere har jeg mange ganger dratt på en pilegrimsferd til stedet i California der han slo seg ned og bygget sitt Wolf House – som brant ned akkurat da det sto ferdig. Ruinen ligger nå i Jack London State Park, i området han beskrev i romanen Månedalen. Han og hans kone Charmian hviler under en nedgrodd gravstein der. Dalens egentlige navn er Sonoma, det gamle indianske ordet for Månedalen – i dag mest kjent for sin vin. Og smatt på selve ordet Sonoma – det er et fonetisk sukkertøy! I april kom meldingen om at parken – sammen med halvparten av Californias øvrige naturparker – skal stenges: De offentlige budsjettene skal kuttes. Det er et eksempel så godt som noe på det generelle forfallet i dagens amerikanske samfunn – også det lille museet over Jack London står til forfalls. Hva har skjedd med dette landet? For i California og andre stater er det ikke bare bevilgninger til parker som kuttes, men også til skoler og universiteter – ja, alle offentlige budsjetter skjæres ned. Og som en detalj: For 25 år siden gikk elleve prosent av staten Californias budsjett til universiteter og fire prosent til fengsler. I fjor var tallet 9,5 prosent til fengsler og 5,7 til universiteter. Her er noe av det som har skjedd i USA de senere år:

 

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»