Annonse
04:00 - 22. juli 2011

Heller business enn nødhjelp

Afrika fremstilles stadig som det svarte, håpløse kontinentet som desperat trenger vår hjelp.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Bilder av underernærte, magre barn på Afrikas Horn ruller igjen over tv-skjermer i hele verden. Tørke og høye matvarepriser har skapt et akutt matbehov for om lag ti millioner østafrikanere. For undertegnede, som har slektninger i området, gjør bildene sterkt inntrykk. Men de etterlater meg også med den irriterende, sterke følelsen av hjelpeløshet.

Jeg har nemlig et problem: Manglende tillit til og skepsis mot hjelpeorganisasjoner. Mistroen til humanitære organisasjoner utviklet seg under min første reise til Somalia. De eneste tegnene til deres tilstedeværelse jeg så under mine opphold i landet var nedslående. I havnebyen Berbera kjørte vi forbi en stusslig container overfylt med søppel med påskriften «donated by: EU, Unicef, UNDP» og så videre. Synet var så bisart at jeg måtte ta bilde av det.

Muligens er skepsisen min uberettiget, basert på enkeltobservasjoner. Likevel blir jeg fristet til å hevde at vanlige folk, som godtroende åpner sine lommebøker for hjelpeorganisasjonene år etter år, er blitt ført bak lyset. Problemet med nødhjelpen har ikke vært mangel på giverglede, men manglende fornuftig håndtering av den.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»