Annonse
04:00 - 13. mai 2011

Gud sign vår konge god

Det er noen øyeblikk som gjør oss til monarkister av overbevisning, ikke av vane.

Annonse

At det har bygget seg opp en stille aggresjon mot de rødgrønnes håndtering av norske soldater, er ingen hemmelighet for noen som følger norsk politikk. Ikke bare er SVs blotte deltagelse i regjeringen en rød klut, men regjeringen utsatte i det lengste å ta opp igjen utdelingen av Krigskorset, har somlet med velferdstiltak for veteranene og ble tatt med buksene nede da det ble avslørt at de ikke engang hadde oversikt over hvor mange som var blitt skadet i krigen i Afghanistan. Men la fordums dumskap ligge! Så kan vi heller konsentrere oss om nylig begått dumskap.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle bare holde en liten tale for å takke norske veteraner. Forsvarssjef Harald Sunde skulle dele ut Krigskorset. Så brøt helvete løs.

«Det var en arbeidsdeling mellom regjeringen og Slottet,» sa Stoltenberg. Nøyaktig hva kong Harald skulle gjøre denne 8. maidagen er heller usikkert. Det offisielle programmet hans var tomt, men muligens fant han noe å pusle med hjemme på slottet. Litt puss av sølvtøy eller raking i hagen eller noe slikt. Det mest overraskende med ukens store snakkis var ikke opposisjonens rop om «skandale» eller pressens spissformulerte avfeininger av regjeringen – både vi og de er nokså forutsigbare slik – det var det voldsomme folkelige engasjementet. Med ilden fra tusen års historie i magen kastet det norske folk seg over tastaturet og brølte på Facebook, Twitter og i kommentarfeltene: For konge og fedreland! Ikke for Jens. Det var som en blanding av 17. mai og fotballkamp mot svenskene samtidig, en kakafoni av digital flaggveiving og Kongesangen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse