Annonse
04:00 - 27. mai 2011

Franske tilstander

Frankrikes eliter er rammet av kognitiv dissonans.

Annonse

Historien om Dominique Strauss-Kahn – kalt DSK i Frankrike – er som en gresk tragedie: Mannen som kunne styre den ganske verden, falt fordi han ikke kunne styre seg selv. Faglig dyktig og politisk kløktig hadde han brukt gjeldskrisen til gjenreisning av Det internasjonale pengefondet (IMF). Han var på vei til å bli Frankrikes president – men hadde trekk av Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Så fikk han en dramatisk reise til helvete: fra første klasse på Air France, gjennom skjærsild og blitzregn, forvåket, ubarbert og i håndjern, til fengsel på Rikers Island. Det er som i myten om hybris: Ikaros, som flyktet med vinger festet med voks, men som tross advarsler fløy for nær solen slik at voksen smeltet og han styrtet i havet.

Like interessant som hva Strauss-Kahn måtte ha gjort, er hvordan Frankrike har reagert. Rystelsen er mer enn sjokk og vantro – den er mistro.

Vi har fått et skoleeksempel på kognitiv dissonans: stresset man føler når to uforenlige syn kolliderer – eller når det man ser, ikke stemmer med det man tror. Når da virkeligheten avviker fra virkelighetsbildet, blir det bekvemt å fornekte, bortforklare og omtolke realitetene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse