Annonse
04:00 - 05. august 2011

Folkets Janus-ansikt

Velger det norske folk samhold og demokrati bare fordi en av våre egne utførte terroren?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

I dagene som har gått etter den mørke fredagen har flere kommentatorer stilt følgende spørsmål: Hva ville skjedd dersom en muslim sto bak handlingene?

Etter angrepet fredag kom det meldinger om hets av muslimer. Det norske muslimske miljøet var åpenbart bekymret.

Samtidig er det underliggende premisset i det retoriske spørsmålet - at Norge i så tilfelle ville blitt mer polarisert, fylt av hevngjerrighet og hat - spesielt påfallende sett i lys av de siste to ukene. Det er så mange helter i de mørke dagene, men to har vært spesielt tydelige: Det er statsministeren som manet til samling om demokratiet, og det er folket som svarte ham med et rungende ja. Det norske folk er i ukene som er gått blitt hyllet for sin varsomhet, sitt samhold og sin kjærlighet. Det var som et kollektivt Spartacus-øyeblikk hvor folket samlet reiste seg for å si: «Jeg er også AUFer! Dette var også et angrep på meg.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»