Annonse
14:03 - 01. desember 2011

En nyhet – og én til

Har vi den helsedirektøren vi trenger?

Annonse

Et hovedproblem for uhjelp er at så mye av den blir borte på veien og at så mange spiser av lasset. Det svekker målene som skal nås og støtten fra giverne. Internasjonale organisasjoner er spennende arbeidsplasser fordi de er multikulturelle – men de har problemer fordi de må hyre folk fra nasjonale byråkratier med mer elastiske normer enn dem vi forbinder med nordiske land: Det er lov å forsøke seg, går det så går det – og blir noen knepet, er det enklest å glatte over. Alternativet til å la det hele gli er å være tydelig: Å si fra med det samme, håndheve reglene som gjelder, la dem som har tatt seg friheter, ta følgene. Og dermed signalisere for all verden at grensen faktisk går der den er satt. I internasjonale organisasjoner får tråkige moralister fra Norden faktisk slagkraft over sin vektklasse nettopp fordi de er arbeidsomme, tro mot målene og ikke lar seg friste til svindel – å oppnå urettmessige fordeler ved ulovlige midler. De er rause – men ikke dumsnille. De har en embedskultur med profesjonalitet, pålitelighet og ubestikkelighet i margen. De vet at en effektiv forvaltning som behandler alle likt er en forutsetning for at demokratiet skal fungere. Det er ikke alltid enkelt. Men er dette selvbildet falskt? Gjelder normer og lover for alle? Er norsk forvaltningskultur på gli? Er det enkleste å la det gli? Og er det noe å bråke for? Nyhetens viktigste kjennetegn er at den kan gjenkjennes. Den 17. november hadde Dagsrevyen en slik nyhet: Drammen sykehus hadde registrert pasienter feil for å få flere penger. Det var tale om minst 1500 tilfeller, det hadde foregått over flere år, det sto om beløp i millionklassen – og det var bevisst. De som sto bak jukset har landets høyeste universitetsutdannelse og de innehar noen av landets mest betrodde stillinger. Det var en nyhet – men det var ikke første gang. En varsler avdekket en tilsvarende sak ved Lillehammer sykehus i juni. I fjor ble det avslørt juksing med journaler på Bærum sykehus. For 2009 fant Riksrevisjonen at triksing med koder hadde gitt jukserne én milliard i ekstrainntekter. I 200½002 skaffet sykehuset i Arendal seg millioner ved falsk kodepraksis. Helt siden Innsatsstyrt finansiering ble innført i 1997, har denne muligheten uroet meg – også fordi det korrumperer helsestatistikken. Så hva var helsedirektør Bjørn-Inge Larsens reaksjon på nyheten fra Drammen?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»