Annonse
04:00 - 07. oktober 2011

En ny fattigdomsdebatt

Hvis slagord kunne avskaffe fattigdom ville alle i Norge tilhørt middelklassen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

De rødgrønne flørtet heftig med Kristelig Folkeparti under høstens første stortingsdebatt denne uken. Lovordene satt løst og det var ikke måte på hvor mange fellestrekk som fantes mellom venstresiden og KrF: frivillighetspolitikken, familiepolitikken, fattigdomspolitikken, internasjonal solidaritet og velferdspolitikk. For å nevne noe. I Kristen-Norges husorgan, Vårt Land, nådde frieriet nye høyder da stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande kunne slå fast at «sosialdemokratiet og det kristne budskap er to sider av samme sak». Jens og Jesus er ikke bare på lag altså, det er en direkte sammenheng mellom trepartssamarbeidet og treenigheten, mellom å fylle svømmebasseng og gå på vannet, mellom De ti bud og handlingsregelen for bruk av oljepenger.

For seks år siden sang det rødgrønne koret en annen melodi. Etter at KrF faktisk hadde styrt velferds- og fattigdomspolitikken i fire år var det ikke mange lovord å få fra venstresiden, snarere slakt og beskyldninger. I 2005 arrangerte TV2 folkemøte. SVs partileder Kristin Halvorsen åpnet knallhardt med et personangrep på statsminister Kjell Magne Bondevik: «Det er en skam, Bondevik, at du ikke har klart å gjøre noe med dette,» sa hun om fattigdomspolitikken. Å bekjempe fattigdommen handlet om to ting, ifølge SV, nemlig tilstrekkelig med ressurser og politisk vilje, kroner og idealisme. Bondevik manglet enten det ene, det andre eller begge deler. Å bekjempe fattigdom ble omgjort til et spørsmål om personlig moral hos den enkelte politiker.

To år etter maktskiftet var det fortsatt fattige i Norge, ja faktisk flere enn tidligere. SVs sosialpolitiker Karin Andersen sa hun «skammet seg» over at det fortsatt var fattige i Norge. I 2010, etter nok en valgseier, innrømmet Audun Lysbakken på en konferanse om fattigdom at regjeringen ikke «makter å løse problemene for alle». Han avlyste i praksis målsettingen om å avskaffe fattigdommen. Noen dager senere kunne Vårt Land bringe ferske tall:

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»