Annonse
04:00 - 19. august 2011

En banal sannhet

Noen ganger er sannheten så banal at den er vanskelig å ta inn over seg.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Tør vi? Eller er en klam tåke av politisk korrekt sensur senket seg over debatten, en tåke som vil forstumme all legitim kritikk og la de politiske partiene få diskutere hva enn de ønsker bortsett fra Dette ene?

Det finnes nok av dem som allerede er overbevist om at munnkurv og rasiststempel nå ligger utdelingsklare som følge av tragedien 22. juli. Noen av dem har kanskje rett. Delvis skyldes det at de faktisk er rasister, og at deres livsfjerne konspirasjonsteorier kun har fått relevans fordi de inspirerte en massemorder. Jeg har bitt meg merke i at andre - jeg unnlater å nevne navn - rett og slett blir litt hårsåre når de møtes med motargumenter og like krasse karakteristikker som de selv deler ut. De kaller det munnkurv og brunskvetting. Jeg tror vi trygt kan kalle det demokrati.

Ytterkantene i den offentlige innvandrings- og integreringsdebatten er kanskje blitt mer grumsete de siste årene, men det skyldes delvis at debatten er blitt bredere og mer åpen. Jeg mener ikke at alt er blitt bedre, men mye er faktisk blitt mye bedre. For det første har vi sluttet å ha en debatt som primært handler om Fremskrittspartiet. La oss være ærlige alle sammen: Det finnes også andre utfordringer i integreringsdebatten enn språkbruken til Frp. Debatten har gått fra en rituell runddans der spissede utsagn skapte medieoppmerksomhet, fordømmelse og oppslutning på gallupen - og så stillhet fra de andre partiene - til en debatt som er bredere, rikere og mer mangfoldig.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»