Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Donald Duck-effekten

Virkeligheten kan brukes til mye – inkludert en realitetssjekk.

Annonse

Vi har alle sett Donald-filmer der vår tobente venn – uten å være klar over det – muntert vandrer utfor et stup. Spaserturen fortsetter utover i løse luften og går bra så lenge Donald ikke ser ned og oppdager at han ikke har grunn under føttene. Da bærer det – med et skrik – bums i bakken.

Dette er ikke bare en arketyp i Walt Disneys tegnefilmer. Det er også en god fremstilling av det som ofte skjer med politikere, med bedriftsledere – ja, med oss alle. Vi kan bevege oss ganske langt utover uten å merke at vi er uten bakkekontakt. Det enkleste er å fortsette som før også når virkeligheten er en annen.

Her er noen eksempler:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.