Annonse
04:00 - 18. februar 2011

Den nødvendige dødssynden

Erna Stoltenberg, møt Jens Solberg.

Annonse

Det kan da ikke være mer enn et par år siden Stein Erik Hagen var de rødgrønnes egen milliardær-piñata. I katolsk tradisjon representerer figurene, som blir laget av leire og papir, de syv dødssyndene – begjær, grådighet, fråtseri og hovmod inkludert. For de rødgrønne var mannen tidligere kjent som Rimi-Hagen en representant for dem alle. Tradisjonen med å dunke løs på en piñata med en stokk symboliserer Guds makt over synden og godteriet som faller ut, nådegaven. I Hagens tilfelle var stokkeslagene en rødgrønn tukt, og godteriet som falt ut av den mørbankede rikmannen var økt oppslutning for regjeringspartiene.

For et par ukers tid siden dukket plutselig Stein Erik Hagen opp igjen, men denne gangen var han plutselig gått fra å representere sosialdemokratiske dødssynder til å bli en personifisering av den norske folkesjelen. Stein Erik «Askeladden» Hagen var en av flere milliardærer som ble hyllet av statsministeren for å ha skapt arbeidsplasser og velstand i kongeriket. Vi må skape og dele, sa statsministeren, med klart trykk på skape for anledningen. Bare kort tid i forveien hadde Erna Solberg i en annen forsamling gått på talerstolen for å snakke om fagforeninger. Da skulle vel pisken svinges?! Med et hederlig unntak for de «borgerlige» arbeidstagerforeninger som hadde sin storhetstid på begynnelsen av 1900-tallet, er det vel rimelig å si at partiet Høyre til tider har hatt et litt anstrengt forhold til fagbevegelsen, særlig til LO. «Særinteresser», «pamper» og «det norske overhus» er blant merkelappene. Men nå ble fagforeningene hyllet. Ikke bare Unio, Akademikerne og YS, men også selveste Landsorganisasjonen. Som for å gjøre forvirringen komplett ga Arbeiderpartiet – med Jonas Gahr Støre i spissen – nylig ut et dokument om integrering; og selv om utvalget ble ledet av Dr. Dialog personlig, var det slett ikke den gode samtalen og meningsutvekslingen som sto i sentrum. Nei, nå var det krav som gjaldt – samt et forbud her og der. Utvalget klarte det kunststykket å få ros av både Venstres Trine Skei Grande og Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen – de to partiene som visstnok er motpoler i integreringspolitikken.

Som Inge Lønning lakonisk poengterte i en artikkel, er ryktene om sentrums død betydelig overdrevet. Snarere har det aldri vært så trangt i sentrum som akkurat nå.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse