Annonse
18:20 - 10. november 2011

De Gule Siders politikk

Samfunnets aktører er delt mellom Telefonkatalogen og Gule Sider.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Det finnes mange skapelsesberetninger om hvordan menneskene ble til. I Første Mosebok lærer vi at Gud på den sjette dag gjorde mennesker i sitt bilde: mannen skapte han av støv, kvinnen av mannens ribben – vi kjenner dem som Adam og Eva. I Gylfaginning skriver Snorre hvordan Odin, Vilje og Ve fant to trestokker på stranden og ga dem menneskelige egenskaper – vi kjenner dem som Ask og Embla.

Etablering av organisasjoner inngår ikke i skapelsesberetninger. Organisasjoner er menneskeverk. Men menneskene skapte organisasjoner i sitt bilde – de ga dem menneskelige egenskaper og rettigheter. Her er kortversjonen av hvordan det skjedde:

Folk betalte tidlig tiende for å holde liv i sine prester og ga dem gaver for at det skulle leses bønner for dem. Kirker og klostre fikk både gårder og grunn som ble kirkegods. Men gavene var ikke til geistlige personer: de var jo også dødelige. Munker skulle dessuten leve i fattigdom, altså ikke eie noe. Så hvis man testamenterte en jordlapp til en kirke, hvem skulle stå som eier?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»