Annonse
04:00 - 09. september 2011

Da moralen kom til byen

Å skape, ikke spare, er veien ut av krise.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Da David Cameron kom til makten i Storbritannia i 2010, kuttet han de fleste departementenes budsjetter med en fjerdedel – mer enn Margaret Thatcher på 1980-tallet: en hestekur var nødvendig – alle måtte lide. Det var god økonomi – og god moral!

Etter opptøyene for en måned siden, talte Cameron om sitt lands «sjokkerende tilstand». Vi vet, sa han, hva som har gått galt: uansvarlighet og selviskhet, adferd der dine valg ikke får konsekvenser: barn uten fedre, skoler uten disiplin, belønning uten innsats, kriminalitet uten straff, rettigheter uten ansvar, lokalsamfunn uten kontroll. Bak det hele finner vi en stat som ikke bare har tolerert, men både nøret og sporet noen av menneskets verste trekk, og som derfor, bokstavelig talt, er avmoralisert. Spørsmålet, sa Cameron, står om viljen til å konfrontere det som rir deler av landet: «en moralsk kollaps i sakte kino».

Det er selvsagt fristende å minne om at Cameron selv ble knept for marihuanabruk da han var student. Eller at han har pleiet nær omgang med de skandaliserte aktørene i Rupert Murdochs mediekonglomerat som nå tampen brenner nærmere for. Eller man kunne trekke frem den utbredte triksingen med reiseregninger og frynsegoder i selveste Parlamentet. Eller alle som er falt ut av skap og kott i den britiske eliten. Da måtte man konkludere at i den grad det er tale om en moralsk kollaps, har det skjedd omtrent som med tvillingtårnene: fra toppen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»