Annonse
04:00 - 04. mars 2011

Antikorrupsjon gjennom revolusjon

Makt korrumperer og noen ganger kan man se det på accessoirene.

Annonse

En revolusjonsbølge skyller over den arabiske verdenen. Folket har sett seg lei på fattigdom, korrupsjon og plyndring av statskassen. Korrupsjon er ødeleggende for ethvert samfunn, men mest for fattige land. I fortalen til Europarådets korrupsjonskonvensjon av 1998 heter det at «korrupsjon truer rettsstaten, demokratiet og menneskerettighetene, undergraver godt styresett, lave priser og sosial rettferdighet.» Korrupsjon både skaper og opprettholder fattigdom. I dette perspektivet har gatedemonstrantene også gitt uvurderlige bidrag til kampen mot korrupsjon.

I flere land har vi sett at kvinners personlige forbruk er blitt symboler på hvor langt korrupsjonen er kommet. Kanskje fordi kvinners luksusgjenstander ofte bæres på kroppen og dermed er synlige? Dronning Marie Antoinettes nedlessede kjoler og høye parykker er blitt symbolet på det dekadente franske kongehuset før revolusjonen i 1789.

I Tunisia og Egypt har oppmerksomheten blitt rettet mot de respektive førstedamene som ofte refereres til som «isdronningene». Den avgåtte presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, og hans kone, Suzanne Mubarak, antas å sitte på en formue på opptil 70 milliarder dollar. Mens Suzanne er blitt kritisert for en sterk innflytelse på egyptisk politikk, har Leila Trabelsi, Tunisias tidligere førstedame, og hennes familie på ti søsken blant annet blitt anklaget for utstrakt korrupsjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse