Annonse
20:46 - 24. november 2011

Å gi eller ikke gi

Forestillingen om den kyniske tiggeren gjør det lettere å ignorere ham.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Julesesongen er i gang. Som kontrast til bitende kulde, øker normalt gavmildheten i det norske folk. Tiggere – i mangel av et annet begrep – fra Øst-Europa strømmer til landet i håp om å dra fordel av julestemningen. De er synlige i gatebildet i de store byene: Rumenske tiggere som strekker ut en plastkopp eller sitter passive på gaten.

De befinner seg på bunnen av tiggerenes rangorden og blir både av politiet og i mediene omtalt som en pest og plage: Søppel som lever i søppel og av søppel. Tidligere justisminster Knut Storberget har frarådet oss å gi penger til dem, det vil angivelig støtte organisert menneskehandel. Samtidig utestenges de fra de fleste hjelpetiltakene i Oslo.

Fraværet av sterkere reaksjoner på behandlingen av disse menneskene er oppsiktsvekkende. Dersom flere følger oppfordringen og lar være å gi penger, vil konsekvensene bli svært skadelige.De kan bli desperate og ty til tyveri og ran. Dessuten skapes et unødvendig løsgjenger-hiearki. De etnisk norske tiggerne omtales i mindre nedlatende ordelag og troner på toppen av dette hierarkiet. Kanskje er det derfor enkelte ser seg nødt til å fremheve sin norskhet. «Jeg er norsk,» står det ofte på plakatene de holder foran seg.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden