Annonse
04:00 - 20. august 2010

Svart høst?

Det går mot jul. Men hvordan går det med oss selv, sånn stort sett – altså med verden?

Annonse

Først det lyse bildet: I Tyskland har økonomien tatt seg opp og trekker andre europeiske land med. USAs bilindustri, som for et par år siden måtte reddes av staten, går nå med overskudd. I Frankrike har belegget på slottshotell – til mer enn 600 euro per natt – økt sterkt etter halvering i fjor. Og fotball-VM: Mot alle odds kom tre europeiske land på topp!

Men det er et annet bilde der fakta passer inn i et annet mønster, og der er fremtiden dyster. Et sveip rundt horisonten viser at langt fra alt går bedre nu. Tvert imot: Røde lamper blinker og alarmer går – ja, så mange at de setter vår evne til overblikk på prøve.

I Tyskland og Norge går det bedre. Men Europa er delt: De fleste land har store problemer med å håndtere ledighet, budsjettunderskudd og gjeld.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»