Annonse
04:00 - 30. april 2010

Skuffelsens apostel

Filosofen Simon Critchley er inspirert av punk og tror apostelen Paulus kan hjelpe oss til å bli politiske aktivister.

Troløs filosof, eksemplarisk punker: – Vendingen mot Paulus har alltid vært en vending bort fra den etablerte kirken og mot noe nytt og radikalt. Med andre ord: Paulus betyr trøbbel for kirken, så de burde være bekymret, mener filosofen Simon Critchley. Foto: Eivind Senneset
Annonse

De siste årene har briten Simon Critchley seilt opp som et av de mest omtalte navnene innenfor politisk filosofi. Hans nyeste utgivelse, The Book of Dead Philosophers (2008), er for eksempel viet «omtrent» 190 ulike filosofer og hvordan de døde, inkludert Heraklit (ble kvalt i kumøkk), anarkisten Max Stirner (døde av feberen han fikk etter å ha blitt stukket av et insekt) og, i bokens siste kapittel, Critchley selv, i det vi får tolke som et anfall av fremsynthet: «Exit, pursued by a bear.» Så sant bjørnen lar vente på seg, kommer det en ny bok i løpet av året – The Faith of the Faithless – hvor Critchley blant annet griper fatt i et emne som lenge har opptatt ham: apostelen Paulus og hans eventuelle betydning for utarbeidelsen av en ny venstreradikal politikk i dag.

Det er dette som bringer ham til Bergen, hvor vi møter ham. Her har han holdt en forelesning om hvorfor Paulus, som han sier, «alltid betyr trøbbel for kirken».

Passiv nihilisme. Critchleys definitive gjennombrudd kom med Infinitely Demanding (2007), hvor han utlegger sitt eget etisk-politiske prosjekt, som han selv omtaler som en form for «ny-anarkisme». Boken er krystallklar og pedagogisk, samtidig som hans politiske diagnose er treffsikker: Infinitely Demanding skisserer en samtid hvor det store flertallet ender opp som «passive nihilister» – vi lar verdens kompleksitet fungere som unnskyldning for ikke å engasjere oss i annet enn personlige prosjekter. Noen går også til det andre ytterpunktet. Dette er de «aktive nihilistene», fra Rote Armee Fraktion til al-Qaida, de som føler at verden må ødelegges for å bygge opp en ny, mer rettferdig orden. Spørsmålet blir da hvordan de som ønsker å utarbeide en politisk strategi som er i stand til å konfrontere urettferdigheten, kan unngå disse blindveiene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»