Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Sint mann med barnevogn

Karl Ove Knausgårds selvbiografi er uten politisk brodd, mener Åshild Mathisen.

Mannskommisjonens drømmekandidat: I sitt ytre forblir Knausgård like konfliktsky, likestilt og sosialdemokratisk som Jens Stoltenberg, skriver Åshild Mathisen. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Forfatteren Aslak Nore mener den brutalt ærlige og litterært nyskapende selvbiografien Min kamp fremstår som en «fundamentalkritikk av det likestilte sosialdemokratiske oppdragerprosjektet», at Knausgård er i kulturkamp med samfunnet og at han har reaksjonære sympatier.

Denne fortolkningen sier antagelig mest om det gapende hullet som befinner seg der den norske politiske litteraturen burde være. I løpet av tre bind kan man riktignok finne noen få passasjer hvor Knausgård raljerer over meningstvangen og hykleriet som lurer under den svenske sosialdemokratiske hverdagen. Det er både stor humor og treffende samfunnskritikk når Knausgård portretterer seg selv og andre stockholmsmenn som feminiserte permisjonspappaer. Med barnevogner, men uten drag på damene.

Men ligger det noen politisk brodd i hans forakt for det hans venn Geir kaller «den middelklassefeminiserte akademikerkulturen»? Nei, i den grad Knausgårds personlige refleksjoner har noe politisk i seg, er det ikke mer enn en forbigående indre trass mot det snille, rettferdighetssøkende og egalitære skandinaviske samfunnet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»