Annonse
04:00 - 25. juni 2010

Sårbare muslimske menn

Ikke bare muslimske kvinner, men også muslimske menn er ofre for kulturell og religiøs undertrykking.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Det finnes noen populære muslimske feriesteder der religion har lite å si, som for eksempel land i Nord-Afrika. På slike ferier blir vi kjent med det nye landet og kulturen på en svært overfladisk måte. I år valgte jeg å gjøre noe annerledes. Jeg reiste til muslimske Kashmir i India og endte med å bo sammen med en lokal muslimsk familie i en liten landsby, uten at det helt var planlagt.

Kort tid etter at jeg kom, ble jeg invitert til å spise middag hvor alle i familien satt på teppet på gulvet, i en halvsirkel rundt bestemor. Hun hadde alle karrirettene og risen foran seg og serverte alle. Etter maten fikk jeg en omvisning i huset, og jeg merket meg at det ikke fantes noen stue. Heller ikke de andre husene jeg besøkte senere hadde stue. De hadde derimot et større kjøkken hvor gjester og familie kunne sitte og spise, drikke te eller bare prate. Bestemoren i denne familien var kvinnen i huset, og fordi kvinnene var i sentrum i familiene, var også kjøkkenet i sentrum. Det er kvinnene som bestemmer over økonomien, hvordan huset skal driftes og hvordan barna skal oppdras.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»