Annonse
04:00 - 19. mars 2010

Sannhetens øyeblikk

Forholdet mellom Israel og USA er på sitt verste siden president Gerald Ford tvang israelerne ut av Sinai i 1975.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

USAs visepresident Joe Biden dro til Midtøsten for å blåse liv i fredsprosessen. Den israelske regjeringen svarte med å melde byggingen av 1600 boliger i det arabiske Øst-Jerusalem. David Axelrod, president Barack Obamas seniorrådgiver, kalte det en fornærmelse. Utspillet kom på et tidspunkt da Obamas handlekraft generelt trekkes i tvil. Israels statsminister Benjamin Netanyahu beklaget senere timingen. Men det er selvsagt ikke den som er problemet – problemet er politikken, nok et eksempel på israelsk «land-grab», der palestinere kastes på dør og berøves sin jord. Den bør uroe alle: Spørsmålet nå er hvor Israel er på vei.

Selv etter fjorårets knusende angrep på Gaza, var det lyspunkter. Fatah-lederne på Vestbredden vil ha en fredelig løsning. Hamas i Gaza har fått stanset rakettutskytningene som begrunnet det israelske angrepet. Sunnimuslimske land ønsker ro for å demme opp for Iran. Planen var å åpne en ny bakkanal. Da forkynte den israelske regjeringen sitt nyeste landnåm. Thomas Friedman, utenriksspaltist i The New York Times, skriver: «Fortsatt bosetning på Vestbredden, og selv i omstridte Øst-Jerusalem, er den rene galskap.»

Spørsmålet er om den israelske regjering overhodet ønsker tostatsløsningen Oslo-prosessen la opp til: Den undergraves jo hver dag av det som eufemistisk kalles «bosetningene». For det er jo ikke tale om enkeltfamilier som slår seg ned på ubebodd land – «bosetning» er det orwellske uttrykket norske og andre lands journalister kaller det organiserte, voldelige, statsfinansierte og militært støttede tyveri av palestinsk land.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»