Annonse
04:00 - 19. mars 2010

Sannhetens øyeblikk

Forholdet mellom Israel og USA er på sitt verste siden president Gerald Ford tvang israelerne ut av Sinai i 1975.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

USAs visepresident Joe Biden dro til Midtøsten for å blåse liv i fredsprosessen. Den israelske regjeringen svarte med å melde byggingen av 1600 boliger i det arabiske Øst-Jerusalem. David Axelrod, president Barack Obamas seniorrådgiver, kalte det en fornærmelse. Utspillet kom på et tidspunkt da Obamas handlekraft generelt trekkes i tvil. Israels statsminister Benjamin Netanyahu beklaget senere timingen. Men det er selvsagt ikke den som er problemet – problemet er politikken, nok et eksempel på israelsk «land-grab», der palestinere kastes på dør og berøves sin jord. Den bør uroe alle: Spørsmålet nå er hvor Israel er på vei.

Selv etter fjorårets knusende angrep på Gaza, var det lyspunkter. Fatah-lederne på Vestbredden vil ha en fredelig løsning. Hamas i Gaza har fått stanset rakettutskytningene som begrunnet det israelske angrepet. Sunnimuslimske land ønsker ro for å demme opp for Iran. Planen var å åpne en ny bakkanal. Da forkynte den israelske regjeringen sitt nyeste landnåm. Thomas Friedman, utenriksspaltist i The New York Times, skriver: «Fortsatt bosetning på Vestbredden, og selv i omstridte Øst-Jerusalem, er den rene galskap.»

Spørsmålet er om den israelske regjering overhodet ønsker tostatsløsningen Oslo-prosessen la opp til: Den undergraves jo hver dag av det som eufemistisk kalles «bosetningene». For det er jo ikke tale om enkeltfamilier som slår seg ned på ubebodd land – «bosetning» er det orwellske uttrykket norske og andre lands journalister kaller det organiserte, voldelige, statsfinansierte og militært støttede tyveri av palestinsk land.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden