Annonse
04:00 - 03. september 2010

Rettssystemets svakheter

Slipper kriminelle for lett unna i Norge?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Det er sjelden noe som opptar folk mer enn kriminalitet. Kanskje fordi det berører oss alle og truer våre forestillinger om at vi lever i et trygt samfunn. Titt og ofte oppstår det debatter om det norske rettssystemet. Scenariet er kjent: Fremskrittspartiet latterliggjør dagens straffenivå, og regjeringen proklamerer at vi tross alt har et lavt kriminalitetsnivå her til lands. Det er klart at det finnes en del utfordringer eller hindringer som står i veien for et optimalt straffesystem, men er det egentlig så ille som man skal ha det til?

I forrige uke var jeg vitne til en uhyggelig episode på en buss i Oslo, da en passasjer gikk i konfrontasjon med bussjåføren. «Jeg skal knivstikke deg, jeg slipper ut etter fire uker!» ropte han på haltende norsk. Han tok så av seg beltet og viftet med det foran sjokkerte medpassasjerer.

Mannens holdning til straff forbløffet meg, men samtidig hørtes det kjent ut. For hvem har ikke hørt beskrivelser av det norske rettssystemet som lite strengt, og hørt soning i norske fengsler sammenlignet med et hotellopphold? I den norske kriminalomsorgen skal rehabilitering sørge for at innsatte ikke faller tilbake til gamle synder. Det er ingen grunn til tro at kriminelle anser forholdene i norske fengsler som så lukrative at soning blir som barnemat å regne. Frihetsberøvelse er et så omseggripende virkemiddel at tv på cellen og noen kroner til røyk neppe gjør fengselstilværelsen til et drømmeopphold.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden