Annonse
04:00 - 13. august 2010

Religionens rolle i retten

Det finnes muslimske kvinner som utnytter sin offentlige offerrolle til egen vinning.

Annonse

I fjorårets debatt om hijab i domstolene, argumenterte motstanderne med at å tillate hijab bryter med dommernes nøytralitet. Religion ble gjennom denne debatten brakt til domstolene i form av et uhyggelig gufs fra fortiden som ikke hører hjemme i et demokrati. Men hva skjer med dommernes nøytralitet når ofre i rettssalen bærer hijab?

En Amnesty-rapport som tok sikte på å kartlegge oppklaringsprosenten i voldtektssaker i skandinaviske land, fastslo at fordommer om kvinners seksualitet svekker kvinners troverdighet i rettssystemet. Videre nevnes moralske holdninger blant dommere og politi som en faktor som kan påvirke saksutfallet. Jentene som hevder de er blitt voldtatt, blir ofte ikke trodd i retten.

Det vil også være interessant å undersøke om det foregår forskjellsbehandling av muslimske kvinner i sedelighetssaker. Blir deres troverdighet styrket fordi de har muslimsk etternavn og hijab på hodet? Vi kan ikke se bort fra at medieomtale har festet seg hos dommerne – dette vil spesielt gjelde meddommere som ikke har en faglig kompetanse å basere sine avgjørelser på.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.