Annonse
04:00 - 13. august 2010

Religionens rolle i retten

Det finnes muslimske kvinner som utnytter sin offentlige offerrolle til egen vinning.

Annonse

I fjorårets debatt om hijab i domstolene, argumenterte motstanderne med at å tillate hijab bryter med dommernes nøytralitet. Religion ble gjennom denne debatten brakt til domstolene i form av et uhyggelig gufs fra fortiden som ikke hører hjemme i et demokrati. Men hva skjer med dommernes nøytralitet når ofre i rettssalen bærer hijab?

En Amnesty-rapport som tok sikte på å kartlegge oppklaringsprosenten i voldtektssaker i skandinaviske land, fastslo at fordommer om kvinners seksualitet svekker kvinners troverdighet i rettssystemet. Videre nevnes moralske holdninger blant dommere og politi som en faktor som kan påvirke saksutfallet. Jentene som hevder de er blitt voldtatt, blir ofte ikke trodd i retten.

Det vil også være interessant å undersøke om det foregår forskjellsbehandling av muslimske kvinner i sedelighetssaker. Blir deres troverdighet styrket fordi de har muslimsk etternavn og hijab på hodet? Vi kan ikke se bort fra at medieomtale har festet seg hos dommerne – dette vil spesielt gjelde meddommere som ikke har en faglig kompetanse å basere sine avgjørelser på.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll