Annonse
04:00 - 30. juli 2010

Reaksjonært

Jan E. Hansen er en avviker fra hovedstrømmen. Iblant tar han på for store sko.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Aftenpostens tidligere kulturredaktør, nå kommentator fra Roma, er interessant både på grunn av utkikkspunktet og synsvinklene. Han kan øse av stor kunnskap. Han er belest og vil belære. Han kan skrive elegant og vil tenke dypt, men ender rett som det er i dunkelt knot («De to normene svekker hverandre ved å avspeile hverandre, og åpner for en dårlig forankret subjektivitet i de fleste spørsmål som skulle vært normative for hver enkelt av dem»).

Hans mal for Europas og verdens historie er aparte – det som ikke passer, ignoreres glatt. Sært er også hans syn på stat og økonomi (Om svart økonomi i Italia: «Det staten har tapt i skatteinnkomster, tilsvarer de summer som i dag ikke legges staten til byrde»). Han ser på politikere med ringeakt («Når dagens politikere, demokratiske lovgivere som de er, ordner opp i problemer som knapt eksisterer, gjør de alt verre. Hver dag skal et nytt forbud, et nytt påbud en ny rettighet innføres»). Helten i hans funderinger, som finnes på nettet, er paven, den nåværende og tidligere («Han [Johannes Paul II] rev Berlinmuren så å si med sine egne hender»).

Den 4. juli skrev han en helside i Aftenposten: «Hva vil Europa være?» Den var så bisarr at jeg først tok den for en petit, en parodi på den gamle stiloppgaven «Diskuter hvorfor Europa er syntesen av gresk tenkning, kristen tro og romersk rett.» Bare langsomt demret det: Mannen skriver i fullt alvor! Og krysser samtidig grensen mellom det konservative og det reaksjonære.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»