Annonse
04:00 - 26. mars 2010

Politisk lederskap

Lederskap er å lede både i onde og gode dager. Lederskap er å vise vei.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Politisk lederskap er ikke å løpe etter flokken, selv om demokratisk lederskap forutsetter at flokken ikke har løpt sin vei. Men la oss ta de gode og onde dagene først.

Det viktigste politiske målet på gode dager er penger. Politisk godhet måles i bevilgningenes størrelse. Den som øker bevilgningene mest, har vunnet. At summen av mye politisk godhet kan føre til mye vondskap i form av renter, kutt eller usikre arbeidsplasser, er derfor argumenter det er forbeholdt sentralbanksjefen og Næringslivets Hovedorganisasjon å bruke.

I og for seg er dette menneskelig. Jeg innrømmer at jeg likte meg best på byrådets budsjettkonferanser når jeg kunne gi mer til alle som ønsket det. Som politikere har vi ambisjoner, vi vil folk vel, og det er fint å få ros. Derfor er det ikke så merkelig at statsråder må ta frem lommetørkleet i møtet med finansdepartementet på regjeringens budsjettkonferanser. Det er i grunnen sympatisk.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»