Annonse
04:00 - 26. februar 2010

Olympiske øvelser

Mye annet enn idrett er viktigst i sportsutøvelsen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Heller ikke sport har jeg greie på. Den eneste konkurransen jeg har vunnet, var i første klasse på Bell skole i Selbu. På den årlige skidagen stilte jeg fryktesløst opp i hopp – fryktesløst fordi de andre guttene i klassen var større, sterkere og bedre. De satset alt og de hoppet langt. Men i kampen for å vinne, falt de alle mann. Så jeg skjønte at min eneste sjanse var å stå. Derfor nærmest gled jeg utfor hoppet, illuderte et telemarknedslag – og holdt meg på bena! Det holdt. Diplomet har jeg ennå, med en liten smørflekk etter matpakken jeg hadde med til premieutdelingen. Og jeg lærte at taktikk betyr mer enn talent og trening.

Min olympiske erfaring er også temmelig tynn. Den begrenser seg til triumfmottagelsen på Torget i Trondheim av mitt bysbarn Arnfinn Bergmann, som i 1952 kom hjem med OL-gull fra Holmenkollbakken. Jeg sto nær VGs fotograf da jeg ba om autografen. Og fotografen fikk Bergmann til å overlate meg selveste pokalen, som var nesten like stor som meg, mens olympieren skrev navnetrekket. Det ble første gang jeg havnet i avisen. Og jeg lærte at det ikke beror på dine egne prestasjoner om du kommer deg frem i mediene – slik sett har jeg mer til felles med Paris Hilton enn med Arnfinn Bergmann.

Siden har jeg hatt et perifert forhold til sport – det er så mye annet i avisene at jeg tidlig måtte velge bort sportssidene. Det ville ikke bli tid til å holde styr på rekorder, utøvere – ja, selv på disipliner, som det jo blir stadig flere av.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»