Annonse
04:00 - 15. oktober 2010

Odin meg her og Odin meg der

Det er ikke bare adrenalintunge soldater som holder liv i vikingflammen.

Annonse

Norske soldater leker vikinger i Sentral-Asia. Hva vikinghjelmer og norrøntinspirerte kampord har å gjøre i Forsvaret, er en absurditet jeg aldri vil forstå. Men så slo det meg en dag jeg leste om oljepolitikk og stadig kom over oljefelt med navn som Sleipner, Balder, Snorre og Norne: har vikinger og norrøn mytologi en større plass i vårt samfunn enn vi er klar over?

«Avsløringen» av vikingkulturen blant soldatene fikk forsvarsledelsen til å vende tommelfingeren ned. Likevel er vikingadferden godt tilrettelagt fra før. Den norske offentligheten er gjennomsyret av henvisninger til vikingene og norrøn mytologi, og det er lang tradisjon for dette i Forsvaret. Flere militære baser har norrøne navn, moderne våpensystemer kalles Odin 2 og vi har nye Hercules transportfly som senest i august i år høytidelig ble døpt Nanna (Balders hustru) og Siv (Tors kone) av forsvarsminister Grete Faremo. Nettopp statsråden har vært en av de krasseste kritikerne av overdreven romantisering av vikingkulturen.

Det er klart soldater må ha noe å tro på og lengte etter for å holde ut i en uforståelig situasjon. De amerikanske soldatene roper sikkert God bless America når de skal ut i kamp, mens de norske stryrkenes fiende i Afghanistan, Taliban, med all sannsynlighet oppildner seg ved å skrike Allahu Akbar av full hals. Religion er som opium for folket, sa Karl Marx en gang. Taliban har både opium og troen på høyere makter, og da er det i grunnen ikke rart at gudløse nordmenn må ty til norrøn mytologi ved å rope «til Valhall» og bli forvandlet til vikingtilbedende bad-ass krigsmaskiner. Gjentar de det ofte nok, vil de nok bli overbevist om at de havner i det norrøne paradiset dersom de dør i kamp.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»