Annonse
04:00 - 16. juli 2010

Norsk ukultur

Hver uke blir minst ett barn i Norge mishandlet så grovt at det må legges inn på sykehus. Hva er galt med norsk kultur?

Annonse

33 barn er drept eller dødelig mishandlet av sine foreldre de ti siste årene, viste en gjennomgang VG gjorde i juni i år. Nesten halvparten av barnedrapene skjedde i forbindelse med samlivsbrudd, og rundt halvparten av foreldrene ruset seg før de tok livet av barna.

En undersøkelse på alle barneavdelingene i Norge viser at sykehusene i 2008 registrerte 70 saker knyttet til mulig fysisk mishandling av barn mellom 0 og 14 år. Av dette ble 49 saker meldt til barnevernet. Det overraskende er at halvparten av barna var under 12 måneder gamle. Det er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som gjennomførte studien. Den ble offentliggjort i mai uten særlig medieoppmerksomhet. NKVTS anslår at antall saker hvor barnelege utreder tilfeller for mulig fysisk barnemishandling, er i underkant av 100 i året. Det utgjør omtrent to barn hver uke.

Tar vi også med barna mellom 14 og 18 år, barn som blir seksuelt misbrukt og de tilfeller av mishandling hvor innleggelse ikke kreves, snakker vi om et stort antall barn som utsettes for mishandling hvert år.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden