Annonse
04:00 - 22. januar 2010

Meningsbærende bydyr

Norske prester slipper å stå kollektivt ansvarlig for enkeltkristnes dumskap. Ikke så for imamene.

Illustrasjon: Marvin Halleraker.
Annonse

I skolestyret i Valle i Setesdal var det på 1930-tallet en representant som foreslo at jentene ikke bare burde sy en stakk i håndarbeidstimen. De burde lære kjolesøm. Da lo skolestyret.

Bygdedyret har forlatt Valle. Nå åpenbarer det seg ved Grønlandsleiret i stedet. Dyret vokter jomfruenes dyd og har tatt bolig i noen gammeldagse menn og dagdrivere som tygger khat på kafeen bortenfor fastlegen min. I mangel av nyttigere ting å gjøre, irettesetter de barhodede jenter. Noen av jentene blir irritert. Det kan man forstå. Andre blir engstelige. Det er verre.

Noen av jentene tar på hijab når de går forbi, men tar den av andre steder. Andre tar sjalet av når de er sammen med venner og tar det på når de kommer hjem, men det blir vel mer som guttungen som tar på lue før han møter mor. Eller kan det bety at det er noen som mobber jenter med hijab og kaller dem undertrykte? De som gjør det, tygger nok ikke khat. De ber ikke til Allah engang. Derfor har ikke det siste fenomenet mobilisert særlig mange, for fordommer har en lei tendens til å gå i to retninger samtidig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»