Annonse
04:00 - 19. november 2010

Liberalt Venstreparti?

Bård Vegar Solhjell vil gjerne gjøre SV til et liberalt parti. Over my red body, svarer venstrefløyen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Nå mangler bare Rødt, så har alle partier i Norge uttrykt klare og tydelige ønsker om å være liberale – det nye honnørordet i norsk politikk. «For meg er det avgjørende og naturlig at SV skal være et tydelig liberalt parti,» skriver nestleder Audun Lysbakken. Nestleder og parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell er enda mer liberal. Han har byttet ut Karl Marx med John Rawls, mener det klasseløse samfunn er en utopi og forsvarer ytringsfriheten selv når noen blir såret.

Solhjell har ikke tatt sin liberale sosialisme helt ut av luften. SV har en slags liberal arv å trekke på. Den er antiautoritær og skeptisk til sosialdemokratiets teknokratiske tilbøyeligheter (og til Haakon Lie!), samtidig som den styrte unna hyllesten til de blodstenkte morderne i øst og sør. SVs linje var fred, dialog og nedrustning, og i den grad partiets kadere besøkte kommunistregimer var det trolig med et stilltiende, men naivt, håp om at det skulle bidra til forsoning og avspenning.

Samtidig har den frihetlige sosialismen gått i bresjen for småborgerlig frigjøringskamp for både kvinner og homofile. De radikale miljøene til venstre adopterte den liberale livsstilssosialismen lenge før den langt mer konservative arbeiderklassen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»