Annonse
04:00 - 17. september 2010

Lærdommen fra Irak

Forebyggende krig må fortsatt være ulovlig!

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

I et intervju med BBC nylig sa Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair at Iran må bli hindret i å ha kjernefysiske våpen, og at det om nødvendig må skje med våpenmakt. Hans hensikt med uttalelsen kan ikke ha vært å gjenvinne tapt popularitet i hjemlandet. Det at han førte Storbritannia inn i Irak-krigen sammen med USA for å hindre Irak i å beholde masseødeleggelsesvåpen, som viste seg ikke å eksistere, forvandlet ham i mange briters øyne fra politisk helt til skurk. Det er mer trolig at Blair har villet vise at han står ved overbevisningen om at man – først og fremst Storbritannia og USA? – må tillate seg å gå til forebyggende krig for å hindre at «de farligste våpnene havner i de farligste hendene». Det er et standpunkt som, med USAs president Barack Obamas ord, førte til en meningsløs (dumb) krig i Irak og en smertefull okkupasjon. I 2003 gjaldt det krig mot påståtte irakiske våpen. I dag gjelder det krig mot påståtte iranske hensikter.

For omtrent 500 år siden skrev Machiavelli at den krigen som er nødvendig er rettferdig, og at ethvert statsoverhode selv må avgjøre når dette er tilfellet. Denne tesen ble ikke kategorisk forkastet før etter andre verdenskrig, da FN-pakten forbød stater å bruke væpnet vold mot hverandre med mindre det er i selvforsvar mot et militært angrep eller med tillatelse fra FNs sikkerhetsråd.

Er det en umulig, utopisk regel? Av og til har et land brutt den, og under den kalde krigen var det utvilsomt mer frykten for gjensidig utslettelse enn denne regelen som forhindret direkte våpenbruk mellom stormaktene. Det er også allment akseptert at regelen tillater selvforsvar mot et «umiddelbart forestående» (imminent) angrep. Man skal ikke være nødt til å vente til fly, raketter eller fartøyer krysser territorialgrensen. Den har heller ikke hindret militærstrateger i å diskutere våpeninnsats for å forebygge (preempt) fiendtlige rakettangrep.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»