Annonse
04:00 - 14. mai 2010

Kulturvern mot personvern

Norge har forpliktet seg til å verne sedvaner og kunnskap. Men Datatilsynet sier vi skal slette og skjule.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur, Unesco, vedtok i 2003 en konvensjon om vern av immateriell kulturarv. Norge ratifiserte konvensjonen i 2006, og har dermed anerkjent at kulturarv er mer enn de objektene og monumentene som dekkes av Unescos mer kjente verdensarvliste.

Kulturarven er også muntlige tradisjoner, utøvende kunst, skikker og sedvane, ritualer, feiringer, kunnskap og ferdigheter; tradisjoner og levende uttrykk nedarvet gjennom generasjoner, og som skal videreformidles til nye generasjoner.

Den norske Unesco-kommisjonen, som har ansvar for at den nye konvensjonen blir respektert i Norge, arrangerte nylig et seminar hvor professor Odd Are Berkaak gjennomgikk hva det betyr å verne immateriell kulturarv. Både konvensjonen og Berkaaks analyse er meget svak på ett område, nemlig hvordan vi skal verne den digitale kulturarven for fremtiden.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden