Annonse
04:00 - 14. mai 2010

Kulturvern mot personvern

Norge har forpliktet seg til å verne sedvaner og kunnskap. Men Datatilsynet sier vi skal slette og skjule.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur, Unesco, vedtok i 2003 en konvensjon om vern av immateriell kulturarv. Norge ratifiserte konvensjonen i 2006, og har dermed anerkjent at kulturarv er mer enn de objektene og monumentene som dekkes av Unescos mer kjente verdensarvliste.

Kulturarven er også muntlige tradisjoner, utøvende kunst, skikker og sedvane, ritualer, feiringer, kunnskap og ferdigheter; tradisjoner og levende uttrykk nedarvet gjennom generasjoner, og som skal videreformidles til nye generasjoner.

Den norske Unesco-kommisjonen, som har ansvar for at den nye konvensjonen blir respektert i Norge, arrangerte nylig et seminar hvor professor Odd Are Berkaak gjennomgikk hva det betyr å verne immateriell kulturarv. Både konvensjonen og Berkaaks analyse er meget svak på ett område, nemlig hvordan vi skal verne den digitale kulturarven for fremtiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»