Annonse
04:00 - 19. februar 2010

Kristenkoden rår i KrF

Kristelig Folkeparti er okkupert av konservative krefter. Derfor opptrer Inger Lise Hansen som politisk selvmordsbomber.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Dagfinn Høybråten visste at om han skulle bli valgt til leder i KrF, måtte han ta med seg språket fra forgjengerne Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik. Da han overtok Kristelig Folkeparti i 2004, snakket han derfor om kristendemokrati, fornyelse og ønsket om å nå ut til nye velgergrupper.

Men under Høybråten oppsto et grunnleggende kulturskifte i KrF. Det var ikke lenger noe mål å skape et rendyrket kristendemokratisk parti uten bekjennelsesplikt. Det Høybråten ville, var å bygge KrF om til en profesjonalisert konservativ trosbevegelse som søker samfunnsmakt, etter mønster fra kristne høyrerepublikanere i USA.

Perspektivforskyvningen ligger i at mens Svarstad Haugland og Bondevik rettet seg mot allmenne velgergrupper uten å provosere grunnfjellet for mye, gjør Høybråten det motsatte.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden