Annonse
04:00 - 19. februar 2010

Kristenkoden rår i KrF

Kristelig Folkeparti er okkupert av konservative krefter. Derfor opptrer Inger Lise Hansen som politisk selvmordsbomber.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Dagfinn Høybråten visste at om han skulle bli valgt til leder i KrF, måtte han ta med seg språket fra forgjengerne Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik. Da han overtok Kristelig Folkeparti i 2004, snakket han derfor om kristendemokrati, fornyelse og ønsket om å nå ut til nye velgergrupper.

Men under Høybråten oppsto et grunnleggende kulturskifte i KrF. Det var ikke lenger noe mål å skape et rendyrket kristendemokratisk parti uten bekjennelsesplikt. Det Høybråten ville, var å bygge KrF om til en profesjonalisert konservativ trosbevegelse som søker samfunnsmakt, etter mønster fra kristne høyrerepublikanere i USA.

Perspektivforskyvningen ligger i at mens Svarstad Haugland og Bondevik rettet seg mot allmenne velgergrupper uten å provosere grunnfjellet for mye, gjør Høybråten det motsatte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»