Annonse
04:00 - 05. november 2010

I Hagens bur

Fremskrittspartiets fremmedfiendtlige tilnærming har ikke båret frukter. Nå prøver Carl I. Hagen seg tilsynelatende på en diskursendring.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

En kald januardag i 1995 lander seks mindreårige somaliere på Fornebu – sendt for å søke lykken i Norge. Barnas ankomst gjør furore, og de blir dratt inn i en asylpolitisk dragkamp. Daværende Frp-formann Carl I. Hagen krever at barna returneres, for å statuere et eksempel og sende advarende signaler til «kyniske foreldre» om at det ikke nytter å sende sine barn hit.

Nesten 16 år senere er Hagen tilbake i manesjen som Frps ordførerkandidat i Oslo etter en liten pause fra rikspolitikken. Denne gang iført en mer moderat drakt. I stedet for å kreve at flyktninger sendes til en usikker skjebne i Langtvekkistan, unner han dem nå en bedre tilværelse på Oslos «beste vestkant». Er vi vitne til en oppmykning av Hagens barske fasade?

I sin nye bok, Klar tale, tar Hagen selvkritikk for sine synspunkter i oljepolitikken på 1970-tallet og er glad for at «de den gang ikke hørte på en ung og fremadstormende politiker ved navn Carl I. Hagen». Når Hagen først er i det angrende hjørnet, gir ordførerplanene ham en gylden anledning til å ta avstand fra ekstreme synspunkter som han og partiet ellers har forfektet i alle år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»