Annonse
04:00 - 05. november 2010

I Hagens bur

Fremskrittspartiets fremmedfiendtlige tilnærming har ikke båret frukter. Nå prøver Carl I. Hagen seg tilsynelatende på en diskursendring.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

En kald januardag i 1995 lander seks mindreårige somaliere på Fornebu – sendt for å søke lykken i Norge. Barnas ankomst gjør furore, og de blir dratt inn i en asylpolitisk dragkamp. Daværende Frp-formann Carl I. Hagen krever at barna returneres, for å statuere et eksempel og sende advarende signaler til «kyniske foreldre» om at det ikke nytter å sende sine barn hit.

Nesten 16 år senere er Hagen tilbake i manesjen som Frps ordførerkandidat i Oslo etter en liten pause fra rikspolitikken. Denne gang iført en mer moderat drakt. I stedet for å kreve at flyktninger sendes til en usikker skjebne i Langtvekkistan, unner han dem nå en bedre tilværelse på Oslos «beste vestkant». Er vi vitne til en oppmykning av Hagens barske fasade?

I sin nye bok, Klar tale, tar Hagen selvkritikk for sine synspunkter i oljepolitikken på 1970-tallet og er glad for at «de den gang ikke hørte på en ung og fremadstormende politiker ved navn Carl I. Hagen». Når Hagen først er i det angrende hjørnet, gir ordførerplanene ham en gylden anledning til å ta avstand fra ekstreme synspunkter som han og partiet ellers har forfektet i alle år.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden