Annonse
04:00 - 01. oktober 2010

Hvem eier markedet?

Kapitalister vil ha markedets fordeler, og sender regningen for ulempene til staten.

Annonse

I Dagens Næringslivs sommerportretter ble de intervjuede spurt: Hva er det beste og verste med kapitalismen? De fleste ga fasitsvaret på det første: Kapitalisme fremmer effektivitet og innovasjon. Ingen ga det åpenbare svaret på det andre: Det verste med kapitalismen er kapitalistene.

Påstanden er ikke original. Den stammer fra den moderne økonomiens far, Adam Smith – han var langt på vei sosialdemokrat: «Folk i samme bransje møtes sjelden, selv for moro eller adspredelse, uten at samtalen ender med en konspirasjon mot fellesskapet, eller i et komplott for å heve prisene,» skriver han i Nasjonenes velstand fra 1776.

Kapitalismen bygger på konkurranse – men alle kapitalister vil unngå konkurransen for egen del. De satser gjerne på risikoprosjekter – men vil at det offentlige skal ta regningen når det går galt. De ønsker lønn hinsides alle normer – men vil også bruke de fellesgoder andre har betalt. De vil ha høy profitt, men vil også at staten – altså oss andre – skal betale når de kjører virksomheten i grøfta. De vil, kort sagt, privatisere fordeler og sosialisere ulemper.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»