Annonse
04:00 - 01. oktober 2010

Hvem eier markedet?

Kapitalister vil ha markedets fordeler, og sender regningen for ulempene til staten.

Annonse

I Dagens Næringslivs sommerportretter ble de intervjuede spurt: Hva er det beste og verste med kapitalismen? De fleste ga fasitsvaret på det første: Kapitalisme fremmer effektivitet og innovasjon. Ingen ga det åpenbare svaret på det andre: Det verste med kapitalismen er kapitalistene.

Påstanden er ikke original. Den stammer fra den moderne økonomiens far, Adam Smith – han var langt på vei sosialdemokrat: «Folk i samme bransje møtes sjelden, selv for moro eller adspredelse, uten at samtalen ender med en konspirasjon mot fellesskapet, eller i et komplott for å heve prisene,» skriver han i Nasjonenes velstand fra 1776.

Kapitalismen bygger på konkurranse – men alle kapitalister vil unngå konkurransen for egen del. De satser gjerne på risikoprosjekter – men vil at det offentlige skal ta regningen når det går galt. De ønsker lønn hinsides alle normer – men vil også bruke de fellesgoder andre har betalt. De vil ha høy profitt, men vil også at staten – altså oss andre – skal betale når de kjører virksomheten i grøfta. De vil, kort sagt, privatisere fordeler og sosialisere ulemper.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden