Annonse

Annonse

04:00 - 29. januar 2010

Helt ekte, liksom

MTV-kidsa er mer kompetente enn forfatteren Jan Kjærstad på Knausgårds sjanger.

Karl Ove Knausgård skriver i Min kamp om hvordan han synes det går inflasjon i all diktning. Fordi alt fra bøker til film har samme form og samme avstand til virkeligheten, ender det i en serieprodusert – og kjedelig – fremstilling av vår verden. Med sitt selvutleverende og selvovervåkende prosjekt i Min kamp forsøker han derfor å gi den kresne kulturkonsumenten noe nytt, samtidig som han fanger den populærkulturelle tidsånden.

Det er mer enn seks år siden MTV innså at om de skulle friste chattende ungdommer til tv-en, måtte de ikke bare frigjøre seg fra det forutsigbare tv-dramaet, men også finne noe som fremsto mer ekte enn vulgær Big Brother-reality.

Kanalen begynte å filme en gjeng velstående og vakre skoleungdommer på Laguna Beach i California. Resultatet ble en nyskapende reality med såpeseriens dramaturgi. Men seertallene nådde ikke de store høyder før de mer polerte spin off-seriene The Hills og The City kom.

MTV har med disse realitysåpene forsøkt å rive ned fiksjonens tilstedeværelse i tv-underholdningen, slik Knausgård har forsøkt å overkomme diktningen i litteraturen. Den iscenesatte biografien og den dramatiserte realityen blir begge «urene» sjangrer som river ned gamle skiller mellom underholdning og virkelighet.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Baksiden