Annonse
04:00 - 29. oktober 2010

– God dag, mann! – Fedrekvote.

Hvor progressivt er egentlig ditt familieliv?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

«Norske barnefamilier trenger et spark bak, og dette forslaget kan bidra til det,» sa en offensiv AUF-leder i Aftenposten nylig. Ungdomspartiet har vedtatt at foreldrepermisjonen bør deles i to akkurat like store deler, én del til mor og én del til far. Det politiske og retoriske sparket bak til barnefamiliene ble hyllet som «radikalt» og «progressivt» av stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet. Og progressiv vil vel alle være.

Jeg kan se flere gode argumenter for fedrekvoten (å sparke foreldrene bak er ikke blant dem). Det argumentet som nok slår hardest i debatten er også det enkleste: Hvis vi ikke styrer kvoten, vil folk velge tradisjonelt. Og tradisjoner er helt fint når det dreier seg om julaften eller bunad, men i familielivet gjelder det å være progressiv. Oversatt: mor skal tidligere ut i jobb, far skal være mer hjemme. Jo mer progressiv den politiske fordelingen av kvoten blir, jo mindre tradisjonelle blir valgene, og desto nærmere kommer vi målet om fullstendig likestilling.

Noen på høyresiden lar seg drive til det rene tullerusk i møtet med slike argumenter. De borer hælene fast i bakken og skriker VALGFRIHET! så høyt de bare orker. Muligens kommer det et par forsonende ord om at fedre har like mye rett til å ta ut permisjon selv om den øremerkede fedrekvoten forsvinner, men bare i en bisetning. Jeg har hørt folk på høyresiden som ikke bare er for valgfrihet, men kategorisk avviser at noe som helst kan påvirke individuelle valg. Strukturer, normer, tradisjoner? Baaah, humbug. Vi er alle individer. Individuell valgfrihet betraktes som noe mystisk som oppstår i et slags vakuum. Man kaster et nakent, isolert individ inn i verden, gir det frihet og så vips! det velger. Helt fritt og uten bånd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»